Anpassad reklam

Du har säkert varit med om att du har googlat på till exempel badkläder för barn och så kommer det upp reklamannonser om just badkläder för barn på Facebook eller Instagram nästa gång du besöker plattformen. Detta är något som man kallar för anpassad reklam, reklam som helt enkelt anpassas beroende på vad du söker efter och har ett behov av köpa. Precis så fungerar reklam – den ska få dig att känna att ditt behov blir bemött av just denna produkt eller tjänst.

Många kan tycka att det här med anpassad reklam är lite läskigt, och det kan kännas som att man blir övervakad. Men så är oftast inte fallet. Utan det handlar om hur reklamen och internet är uppbyggt för att få dig att handla så mycket som möjligt, så att företagen i sin tur ska tjäna så mycket som möjligt. Har du till exempel sökt efter vinteraktiviteter i Kiruna så kan du helt enkelt räkna med att det kommer synas reklamannonser om hundspann, ishotellet och annat som finns att göra i Kiruna när du besöker google nästa gång.

Går det att undvika reklam?

Frågan är om det faktiskt går att surfa på internet utan att få upp massor med reklam. Tyvärr så är det i dagens samhälle väldigt svårt i och med att det är så företag marknadsför sina produkter eller tjänster. Om du har en enhet med iOS kan du undvika anpassad reklam om du begär att inte bli spårad av en specifik app. Ett annat sätt är helt enkelt bara att skrolla förbi och inte trycka på reklamannonserna. Reklam kommer alltid finnas, det är dock du som väljer hur den ska påverka dig.