Hur ofta ska man byta lösenord?

Den ständiga frågan om hur ofta man ska byta lösenord till sina olika konton på internet är en svår fråga. Det finns inget exakt svar eller något som är rätt eller fel. Men det finns några rekommendationer och tips på vad du kan tänka på när du ska byta lösenord. Om du känner att det är dags att byta lösenord så kan du läsa vidare här nedan, eller kanske i alla fall spara denna information till senare!

Hur ofta?

Alla säger olika på denna fråga, men en tumregel du kan ha är att byta lösenord lika ofta som du byter ut en trasig lampa mot ny belysning, så länge du inte byter ut din belysning vart femte år så att säga. Men någon gång per år är alltid bra att byta sina olika lösenord.

Till vad?

Nu till frågan vad du ska byta till för lösenord. Det du i alla fall inte ska byta till är det lösenord som du redan har men bara lägga till en symbol, siffra eller bokstav. När du ska byta ska du byta till något helt annat – trots att ingen har kommit på ditt lösenord. Byt till något som du kan relatera till men som ändå inte är för uppenbart.

Spara inte dina lösenord på nätet

Om du har lätt att glömma bort dina lösenord kan du skriva upp dem på ett papper. Därefter bevarar du pappret på en säker plats. Du ska alltså inte skriva ner lösenorden i mobilen eller på datorn, eller spara dina lösenord online.